Qyteti

Janina ndodhet 440 km. nga Athina dhe 295 km. nga Selaniku, në bregun perëndimor të liqenit Pamvotida, në një lartësi prej 480 metrash dhe mes majave të larta.

Kalaja e Ali Pashës, ishulli i Kyra-Frosinit, orakulli i Dodonit, por edhe Universiteti modern i Janinës, janë pika referimi të qytetit që ndërthur tradicionalen me modernen, realitetet e reja me kujtesën historike, bukurinë natyrore me zhvillimin.

Në ‘ishullin’ e Janinës, një nga ishujt e paktë liqenor të banuar në botë, mund të vizitohen manastiret bizantine dhe të admirohen afresket e shkëlqyera të kohës me një stil dhe tematikë të veçantë.

Në ishull është gjithashtu shtëpia – streha e fundit e Ali Pashës. Legjenda e tij, e lidhur pazgjidhshmërisht me fatin tragjik të zonjës Frosini, merr jetë në breg të liqenit, në rrugët e ngushta të kështjellës mesjetare të qytetit të Janinës, si dhe në akropol, ku varri dhe serai i tij ndodhen, sot një muze bizantin.

Punëtoritë tradicionale të argjendtarisë dhe argjendarisë, të cilat në të kaluarën lulëzuan dhe ishin të njohura në Lindje dhe Perëndim, funksionojnë edhe sot e kësaj dite. Zhvillimi modern shprehet me Universitetin e Janinës, spitalet e qytetit, Qendrën Sportive, Egnatia Odos, aeroportin, hidroavionët, zhvillimin e vrullshëm tregtar dhe përhapjen e qytetit.

Themelimi i qytetit të Janinës është për shkak të Justiniani, në shekullin e VI pas Krishtit, nëpërmjet zhvendosjes së banorëve të Euroias. Historiani Prokopi (shek. VI) e identifikon qytetin me Nea Evroinë, e cila ishte e rrethuar nga Justiniani, ndërsa në procesverbalin e Sinodit të Kostandinopojës në vitin 879 pas Krishtit. firmosur edhe nga “Zakaria Peshkopi i Janinës”.

Një tjetër referencë për praninë e qytetit vjen nga vula perandorake e Vasilios II Voulgaroktonos (1020 pas Krishtit) dhe nga Aleksiada e Ana Komnenit (1082 pas Krishtit). Gjatë kësaj periudhe dhe për një kohë të gjatë, qyteti i Janinës thuhet se është i kufizuar, vetëm brenda kalasë.

Sipas traditës, qyteti i kalasë e ka marrë emrin nga koloni i parë i tij, Gjoni, ose nga Manastiri i Agios Joannis Pararendësit që ekzistonte brenda kështjellës përpara shkatërrimit të vitit 1611.

Gjatë periudhës bizantine kemi të ashtuquajturin Despotat të Epirit. Në vitin 1082, Janina u pushtua nga Bohemundos, djali i Robertos Giskados. Në 1185, ka një shkatërrim të mundshëm të Janinës nga këmbësoria normane, nën udhëheqjen e Uilliam II, mbretit të Siçilisë. Në vitin 1204, Janina u pushtua nga Mikael Engjëll Komneni, i cili krijoi kështu dinastinë e despotëve të Epirit, me kryeqytet Artën.

Që atëherë, Janina do të ndjekë zhvillimet historike të të ashtuquajturit Despotat të Epirit, i cili, duke u shtrirë nga Durrësi në Nafpaktos, do të luajë rolin e një fortese të feudalizmit bizantin, në pushtimet e njëpasnjëshme të frankëve, venecianëve, shqiptarëve dhe serbëve. .

Në vitin 1265, Janina iu dhurua nga Nikefori I Angelos Komneni, perandorit të Nikesë, Mihail VIII Paleologut, më 1282, Janina u kthye në Despotatin e Epirit, nën autoritetin e Nikeforit I Angelos Komnenos.

Gjatë kësaj periudhe, transferimi i selisë së kryepriftit kishtar të Despotatit në Janinë, dioqeza e të cilit duket se do të përmirësohet në metropol, për shkak të krijimit të një kryepeshkopate katolike në Nafpaktos, me koncesionin e qytetit te Filip Tarantinos. vihet re gjithashtu.

Në vitin 1296, me vdekjen e Nikeforit I Angelos Komnenit, e veja e tij Anna mori autoritetin e Janinës dhe Epirit si komisar i djalit të tyre Thomas I. Janina i nënshtrohet Bizantit, pas ndërhyrjes së John Sirgiannis nga Berati, i cili i bindi janitët t’i nënshtroheshin Andronikos II, për të fituar favorin e tij.

Kësaj marrëveshjeje nënshtrimi i detyrohen dy krizobulat (1319 dhe 1321) të Andronikos II, të cilat janë shumë zbuluese për historinë e Janinës dhe evolucionin e marrëdhënieve feudale. Gjatë periudhës së sundimit bizantin, në Janinë, pushtetin e mori me radhë Nikolaos Orsini, i quajtur Gjon II Komnenos Angelodoukas, gruaja e tij Anna Palaiologina, si komisionere e djalit të tyre Nikiforos II dhe më në fund Gjon ‘Angelos’.

Në vitin 1339, sundimi bizantin në Janinë u ndërpre nga pushtimi i tyre nga serbët.

Janina, në vitin 1367, pranoi si sundimtar Tomas Prelubosin ose Preluboviçin, pushteti i të cilit rezultoi tejet tiranik, pasi ai persekutoi dhe takoi ashpër Janitasit, internoi mitropolitin e tyre dhe konfiskoi pasurinë kishtare, të cilën thuhet se ua kishte shpërndarë pasuesve të serbëve. .

Charles I Tokkos e zhvillon Janinën ekonomikisht dhe shpirtërisht dhe forcon despotatin Karli I pasohet nga Karli II Tokkos.

Në periudhën postbizantine, në vitin 1431, banorët e Janinës u bënë vasalë të turqve, nën Sinai Pashën, dhe në Janinë u vendos sundimi turk, i cili zgjati 482 vjet, pra deri në vitin 1913. Deri në fillim të shekullit të 17-të, Janina nën sundimin turk tregon një rënie dhe rënie të përgjithshme.

Shekulli i 17-të është fillimi i lulëzimit të Janinës. E cila arrin kulmin në gjysmën e dytë të shekullit të 18-të, me zhvillimin e tregtisë dhe bioteknologjisë. Ky zhvillim çon gjithashtu në një përqendrim të konsiderueshëm të popullsisë urbane.

Gjithashtu, Janina paraqet një traditë të shkëlqyer shpirtërore shekullore. Krijimi i dy shkollave në Manastiret Spanou dhe Dilio daton në vitin 1206, ku mësuan dhe studionin studiues dhe mendimtarë të shquar. Me këto shkolla u ruajt arsimi grek në Epir dhe u kultivuan letrat dhe tradita gojore greke deri në epokën e transformimit urban.

Nga mesi i shekullit të 17-të, janitët filogenë, të ndikuar nga iluminizmi evropian, financuan ngritjen e shkollave të reja në Janinë. Kështu, në qytetin e Janinës, shkollat ​​e abatit Epiphanios (1648), e quajtur shkolla e vogël, shkolla Gouma (1676), e quajtur shkolla e madhe, Maroutsaia (1746), Kaplanios (1797) dhe më vonë Zosimaia (1828).

Që nga shekulli i 18-të, Janina doli si qendra më e rëndësishme shpirtërore e helenizmit të ri dhe e Greqisë shpirtërore pararevolucionare. Nga viti 1431 e deri në kohën e Aliut (1788), me përjashtim të lëvizjes revolucionare të Dionisios (1611), Skilosofit të thirrur, në Janinë nuk ka ndodhur asnjë luftë apo ndonjë ngjarje tjetër e rëndësishme.

Nga viti 1788 dhe për 50 vjet më pas, në qytetin e Janinës ndodhën ngjarje të një rëndësie të jashtëzakonshme. Në vitin 1788, Aliu ngjitet në pushtetin e Janinës, duke inauguruar regjimin tiranik. Për këtë periudhë, historia personale e Aliut është edhe historia e Janinës dhe e gjithë Epirit.

Janina, me gjithë tiraninë e ashpër, po zhvillohet vazhdimisht. Në epokën e Aliut, transformimi urban i qytetit arrin kulmin dhe Janina paraqitet si qendra më e mirë urbane e Greqisë para-revolucionare.

Në veçanti, Aliu, për sigurinë dhe pasurimin e tij, kufizon dhe persekuton bejlerët e timariut dhe zgjeron kushtet për zhvillimin urban të Janinës.

Ai riparon kështjellën (1812-1815), hap rrugët për në Arta, Thesalinë dhe Paramithinë, nënshtron Greqinë Qendrore dhe Peloponezin, ndërton një pallat, themelon një shkollë ushtarake me mësues francezë, ku do të ndiqnin komandantët më të rëndësishëm të Revolucioni grek, dhe favorizon zhvillimin e marrëdhënieve tregtare.

Gjatë kësaj kohe, tregu lokal i Janinës ishte ndër më të rëndësishmit në Greqi. Nga viti 1819 e në vazhdim, Janina, përveçse qendra shpirtërore e helenizmit të ri, u bë njëkohësisht edhe qendra më e rëndësishme politike e lëvizjes dhe iluminizmit kombëtar.

Janina u çlirua më 21 shkurt 1913. Më në fund, gjatë Luftës së Parë Botërore, Janina u pushtua përkohësisht nga trupat italiane, nga maji deri në shtator 1917, dhe që nga ajo kohë, ndoqi fatin e pjesës tjetër të Greqisë.

Për qytetin e Janinës ekonomia ishte argjendaria, prodhimet e qumështit, blegtoria, prodhimi i verës dhe mermeri.