Μέρη να δείτε

Οι δραστηριότητες μας φέρνουν πιο κοντά με εσάς γι’ αυτό και φροντίζουμε
να έχουμε τις καλύτερες, ώστε να υπάρχει καλή και ευχάριστη διαθεση.

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης – Μουσείο Βρέλλη – Σπήλαιο Περάματος

Μια εμπειρία για κάθε επισκέπτη της πόλης των Ιωαννίνων.

Πρόγραμμα

09.00 Παραλαβή από την υποδοχή του ξενοδοχείου.
09.40 – 11.00 Επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο – μουσείο της Δωδώνης.
11.30 – 01.00 Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη.
13.00 – 14.00 Διάλειμμα για καφέ-σνάκ.
14.30 – 16.00 Σπήλαιο Περάματος.
Το κόστος εισόδου – ξενάγησης δεν συμπεριλαμβάνεται στη τιμή.

Η πόλη των θρύλων

Γεμάτη από αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε.
Κάποια από αυτά θα αναφερθούν πιο κάτω.

Το νησί των Ιωαννίνων

Το “νησάκι” Ιωαννίνων είναι ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο κατοικούμενα νησιά λίμνης. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα περίτεχνα βυζαντινά μοναστήρια με τις έξοχες τοιχογραφίες, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικημάτων, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και το κατάφυτο φυσικό περιβάλλον. Στο νησάκι βρίσκεται και το σπίτι – ύστατο καταφύγιο του Αλή Πασά, όπου σήμερα λειτουργεί ως μουσείο αναβιώνοντας με τα εκθέματά του τον θρύλο της κυρά – Φροσύνης και το τέλος του Αλή – Πασά. Ώρες λειτουργίας: 08.00 έως 11.00 (χειμερινή περίοδος) και 08.00 έως 23.00 (καλοκαιρινή περίοδος).

Στο νησάκι μπορείτε να γευθείτε ξεχωριστούς μεζέδες όπως χέλια και βατραχοπόδαρα και να περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια θαυμάζοντας τα καταστήματα γιαννιώτικης λαϊκής τέχνης. Η σύνδεση με την πόλη των Ιωαννίνων γίνεται με μικρά πλοιάρια που ξεκινούν από το μώλο κάθε μισή ώρα τους θερινούς μήνες (08.00 – 24.00) και κάθε μία ώρα τους χειμερινούς μήνες (08.00 – 22.00) με διάρκεια διαδρομής λιγότερο από δέκα λεπτά και κόστος δύο ευρώ.

Το κάστρο των Ιωαννίνων

Η σημερινή μορφή του Κάστρου των Ιωαννίνων είναι στο μεγαλύτερο μέρος έργο της εποχής της Τουρκοκρατίας, με ενσωματωμένες παλαιότερες βυζαντινές οικοδομικές φάσεις. Μέσα στο Κάστρο διαμορφώνονται δύο ακροπόλεις.

Στη βορειοανατολική ακρόπολη, ήταν κτισμένα τα ανάκτορα των βυζαντινών ηγεμόνων της πόλης. Σήμερα στην κορυφή της δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν πασά (1618). Η δεύτερη ακρόπολη νοτιοανατολικά, είναι γνωστή ως Ιτς-Καλέ, δηλ. εσωτερικό φρούριο. Στο κέντρο της και στη θέση που βρισκόταν το 19ο αι. τα σεράγια του Αλή πασά υπάρχει το Βυζαντινό Μουσείο και κοντά σε αυτό το Φετιχιέ τζαμί (1795) και ο τάφος του Αλή πασά.

Μέσα στο Κάστρο και ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού σώζεται το Σουφαρί Σαράι, (σχολή ιππικού του Αλή πασά), η Τουρκική βιβλιοθήκη, η Εβραϊκή συναγωγή, τα ερείπια του βυζαντινού Λουτρού, το σπίτι του Πασά Καλού (στα τείχη του Κάστρου). Μάρτυρες του βυζαντινού παρελθόντος είναι επίσης ο λεγόμενος πύργος του Βοημούνδου στην νοτιοανατολική ακρόπολη και ο πύργος του Θωμά, δεξιά της κεντρικής πύλης του Κάστρου.

Το σπήλαιο Περάματος

Ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια του κόσμου βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων μόλις χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Η ύπαρξη του σπηλαίου ήταν ήδη γνωστή από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1940 μάλιστα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των κατοίκων κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από τους Ιταλούς.

Το 1945 πραγματοποιείται η πρώτη επιστημονική-χαρτογράφηση από το γνωστό ζεύγος σπηλαιολόγων Άννας και Ιωάννη Πετρόχειλου, οι οποίοι είχαν εξερευνήσει και άλλα γνωστά σπήλαια της Ελλάδας. Ανήκει στα οριζόντια σπήλαια με μήκος διαδρομών στο 1 χλμ. Οι διάφοροι σχηματισμοί των σταλαγμιτών και σταλακτιτών, ο πλούτος και ο συνδιασμός των χρωμάτων δημιουργούν μια αξεπέραστη φυσική ομορφιά.

Συγκοινωνία: Αστικό ΚΤΕΛ, γραμμή Ιωαννίνων-Περάματος με αφετηρία δίπλα στο ρολόι.
Ώρες λειτουργίας : 8:00-19:00 καθημερινά.
Τηλέφωνο : 26510-81521

Αρχαία Δωδώνη

Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης γνωστός για την πανελλήνια ακτινοβολία του αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αρχαία ιερά που μας έχουν διασωθεί και μάλιστα σε κατάσταση που μας βοήθα να κατανοήσουμε πολλά πράγματα για τη λειτουργία και τη χρησιμότητα του.

Οι απαρχές του ιερού ανάγονται στην εποχή του χαλκού ( 2.600 – 1.200 πχ ). Τον 4ο προχριστιανικό αιώνα άρχισε να κτίζεται εκεί ο πρώτος ναός ιερά οικία. Ωστόσο το ιερό ανακαινίστηκε ριζικά τον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλέως Πύρρου. Τότε κτίστηκαν το πρυτανείο, το βουλευτήριο και το θέατρο.

Η πρόσβαση στο θαυμάσιο αυτό χώρο είναι εύκολη, με αυτοκίνητο 22 χλμ άνετης διαδρομής από τα Ιωάννινα, ο ταξιδιώτης μέσω Εγνατίας οδού θα φτάσει στον προορισμό του με την κατάλληλη καθοδήγηση των πινακίδων. Επίσης με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για τη Δωδώνη.

Τιμή εισιτήριου: ολόκληρο 2€
Ώρες λειτουργίας του χώρου: Χειμερινό από 1/11 – 31/3 ωρα 8:30-15:00 και Θερινό από 2 Ιουνίου – 31 Οκτώβριου καθημερινά 8:00-19:00

Μουσείo Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη

Στο 14ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Αθηνών, κοντά στο Μπιζάνι, βρίσκεται το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του γλύπτη Παύλου Βρέλλη.

Τα κέρινα ομοιώματα του μουσείου, σε φυσικό μέγεθος και ενταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, ξαναζωντανεύουν μορφές της νεώτερης κυρίως ιστορίας.

Τρεις οι θεματικές ενότητες του Μουσείου: η Προεπαναστατική περίοδος (το Κρυφό Σχολειό, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, το μαρτύριο του Διονυσίου Σκυλοσόφου κ.α.), γεγονότα του 1821 (οι Κλέφτες, ο θάνατος του Αλή πασά κ.α.) και εικόνες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (οι γυναίκες της Πίνδου κ.α.).

Τηλέφωνο: 26510-92128
Ώρες λειτουργίας: 10:00π.μ.-16:00μ.μ. για τη χειμερινή περίοδο και 09:30π.μ.-17:00μ.μ. για τη θερινή περίοδο.

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Το κεντρικό κτίριο του Μουσείου κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1960 ως Βασιλικό περίπτερο στο χώρο της εσωτερικής ακρόπολης του Κάστρου των Ιωαννίνων.

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1995. Η συλλογή αργυροχοΐας στεγάζεται σε κτίριο της ακρόπολης του 19ου αιώνα.Προβλέπεται η επέκταση του Μουσείου και σε άλλα κτίρια της ακρόπολης.

Οι συλλογές που περιλαμβάνει είναι: Συλλογή παλαιοχριστιανικών & βυζαντινών γλυπτών, Συλλογή ανασκαφικών ευρημάτων από την Αρτα, Συλλογή κεραμεικών, Συλλογή βιβλίων και παλαιοτύπων, Συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων, Συλλογή αργυροχοΐας.

Τηλέφωνο: 2651-25989, 39580.

Το Μουσείο του Αλή Πασά

Στο γραφικό νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων υπάρχει το κτίσμα της μονής του Αγίου Παντελεήμονα, όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς. Έχει διαμορφωθεί σε ένα παραδοσιακό λαϊκό γιαννιώτικο σπίτι και φιλοξενεί διάφορα αντικείμενα της καθημερινής ζωής παλαιότερων εποχών τα οποία είναι στη διάθεση των επισκεπτών για να τα θαυμάσουν.

Την προσοχή θα σας τραβήξει ο πίνακας που απεικονίζει την παράδοση του κεφαλιού του Αλή Πασά στο σουλτάνο. Στο χώρο θα δείτε ακόμη προσωπογραφίες αλλά και σκηνές από τη ζωή του. Μας διασώθηκαν από περιηγητές που είχαν επισκεφθεί την αυλή του. Οι περισσότεροι επισκέπτες εντυπωσιάζονται με το άνοιγμα στο πάτωμα από όπου θεωρείται πως πέρασε η σφαίρα που τον σκότωσε.

Στον ίδιο χώρο θα βρείτε επίσης διάφορα μικροαντικείμενα καθώς και σχετικά βιβλία που μπορείτε να αγοράσετε. Αξίζει λοιπόν να πάρετε το καραβάκι από τον μώλο της πόλης και να περάσετε απέναντι στο νησάκι το οποίο κρύβει θαυμάσια πράγματα που πρέπει να ανακαλύψετε, ανάμεσα τους και το γεμάτο ιστορία σπίτι του Αλή Πασά.

Άγιος Παΐσιος – Το πατρικό του σπίτι στην Κόνιτσα

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου του 1924 μ.Χ., λίγες μέρες πριν από τη φυγή των Φαρασιωτών από την πατρώα γη για την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, η οικογένεια του μικρού Αρσενίου εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, όπου ο ίδιος πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Όπως ο ίδιος γράφει: «Εμεγάλωσα στην νυν Ηρωϊκήν Πατρίδα μου Κόνιτσα» Μετά από τις εγκύκλιες σπουδές στο Α΄Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας δε θέλησε να συνεχίσει στα γράμματα, και μαθήτευσε στην τέχνη του ξυλουργού, την οποία άσκησε με επιμέλεια και δεξιοσύνη. Το 1949 μετέβη στο Άγιο Όρος, αναζητώντας έναν οδηγό για τη ζωή της κατά Θεόν ησυχίας. Δεν κατάφερε όμως να εκπληρώσει αμέσως τον πόθο του. 

Παράλληλα , οι δικοί του βρέθηκαν την ίδια περίοδο σε μεγάλη οικονομική δυσκολία, οπότε τον κάλεσαν να τους βοηθήσει. Έτσι, επέστρεψε στην Κόνιτσα και εργάστηκε ως μαραγκός. Μετά από 3 χρόνια όμως (1953 μ.Χ.), σε ηλικία 29 ετών πλέον, εγκατέλειψε τα πράγματα του κόσμου και επέστρεψε στην Αθωνική Πολιτεία.

Στις 12 Μαρτίου 1956 μ.Χ. στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, εκάρη μικρόσχημος μοναχός και έλαβε το όνομα «Παΐσιος. Τον Αύγουστο του 1958 μ.Χ., υπακούοντας σε θεία βουλή, δεν εγκαταστάθηκε στην έρημο, για την οποία προετοιμαζόταν, αλλά στην κατεστραμμένη Ιερά Μονή της Παναγίας του Στομίου, που βρίσκεται κοντά στην Κόνιτσα. Σε αυτήν έζησε 4 χρόνια, ζώντας ισάγγελο βίο ανακαινίζοντας με πολύ μόχθο το Μοναστήρι.

Τo 1962 μ.Χ., δέχθηκε ως θεόσταλτη την πρόσκληση κάποιου ιεροδιακόνου να τον συνοδεύσει στο θεοβάδιστο Όρος του Σινά. Πάνω σε κείνον τον άνυδρο και ξερό τόπο, στο κελί των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης, έζησε επιτέλους αυτό που χρόνια ποθούσε, την προς Θεόν μόνωση.

Δεν θα υπήρχε, έτσι, κανένας λόγος να εγκαταλείψει το στάδιο εκείνο της αρετής, εάν – φεύ! – δεν ενέσκηπτε η σωματική ασθένεια από το τραχύ κλίμα, η οποία τον ανάγκασε να επιστρέψει στην κατά σάρκα πατρίδα του. Επανερχόμενος στο Άγιο Όρος το 1964 μ.Χ., έμεινε μέχρι και το τέλος τη ζωής του.

Μετά το 1993 μ.Χ. παρουσίαζε αιμορραγίες για τις οποίες αρνούνταν να νοσηλευτεί λέγοντας ότι «όλα θα βολευτούν με το χώμα». Το Νοέμβριο του ίδιου έτους βγήκε για τελευταία φορά από το Άγιον Όρος και πήγε στη Σουρωτή, στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου για τη γιορτή του Αγίου Αρσενίου (10 Νοεμβρίου). Εκεί έμεινε για λίγες μέρες και ενώ ετοιμαζόταν να φύγει ασθένησε και κοιμήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 1994 μ.Χ. και ώρα 11:00. Στο ίδιο Ησυχαστήριο ενταφιάστηκε και τον τάφο του επισκέπτονται διαρκώς χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο.